Sosiaalifoorumin osatapahtuma USA:n sotilastukikohtia Suomeen?

Map Unavailable

Date/Time
Date(s) - 2.9.2023
12:00 pm - 1:30 pm

Location
Helsingfors Arbis

Categories


Tiedot:

USA:n sotilastukikohtia Suomeen?

Sali 35

Järjestää Rauhanväki ja Pand – Taiteilijat rauhan puolesta ry

Visa Rantanen avaa tilaisuuden
– Veronica Pimenoff puhuu aiheesta ”USA:n sotilastukikohtia Suomeen?”
– Ingeborg Breines puhuu Norjan ja USA:n uudesta kahdenvälisestä puolustussopimuksesta
– Mikael Böök luo pienen katsauksen sotilastukikohtiin ja kahdenvälisiin puolustussopimuksiin muualla maailmassa

Natoon liittymisen myötä Suomi on ajautumassa pelinappulaksi suurvaltojen välisessä konfliktissa. Suomi neuvottelee tällä hetkellä Yhdysvaltojen kanssa maiden välisestä DCA-sopimuksesta (Defence Coope- ration Agreement). Sopimuksen puitteissa Yhdysvallat voisi perustaa sotilastukikohtia Suomeen. Niitä kutsutaan harhauttavasti ”yhteisalueiksi”. Haluamme vaikuttaa poissa julkisuudesta käytäviin sopimus- neuvotteluihin ennen kuin sopimus on valmis. Sopimuksesta ei saa tulla useiden muiden maiden kanssa tehtyjen sopimusten kaltainen. Jos se olisi esimerkiksi samanlainen kuin Norjan ja Yhdysvaltojen välinen sopimus, Suomen lainsäädäntö ei pätisi alueiden sisällä. Kyseessä olisi siis alueluovutus Yhdysvalloille.
Tukikohdat lisäisivät väistämättä jännitteitä Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Jännitteiden kasvu merkitsee sitä, että ydinsotaan johtava liipaisinsormi herkkenee molemmin puolin, kun USA ja Venäjä tulkitsevat toistensa aikeita ja toimia yhä kasvavin uhkakuvin samalla kun sotakalustoa kasataan Venäjän ja Naton uudelle rajalle. Lisäksi Suomen säilyminen ydinaseista vapaana alueena olisi yhä vaikeampi varmistaa, mikäli Yhdysvallat saa oikeuden toimia itsenäisesti sen hallitsemilla ”yhteisalueilla” Suomen sisällä.
Vastustamme alueluovutuksia Yhdysvalloille. Vaadimme, että Suomeen ei perusteta Yhdysvaltojen sotilastukikohtia eli yhteisalueita, jotka toimisivat Yhdysvaltojen joukkojen sijoituspaikkana. Vaadimme myös, että Suomi säilytetään ydinaseista vapaana ja että Suomi ei osallistu ydinsotaan valmistautumiseen tai ydinsotaharjoituksiin.
Jos olet kiinnostunut toiminnasta ydinaseita, militarismia ja Yhdysvaltain tukikohtia vastaan, ota yhteyttä sähköpostitse:
opt@netti.fi
tai facebookin avulla
www.facebook.com/helsingin.rauhantoimintaryhma
www.pand.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.