Rauhankurjet – projekti

 

Eeva-Helena Inomaan rauhankurjet ovat lentäneet Töölönlahdella jo vuodesta 2006. Kurjet lentävät läpi kaupungin joka vuosi 6.8. Matkalla kulkueeseen liittyy niin kutsuttaja vieraita kuin satunnaisia vastaantulijoitakin. Ohilennolla Eeva-Helena haluaa kunnioittaa Hirosiman uhreja ja tuoda näkyvyyttä Töölölahden muistotapahtumalle.

Elokuun 6. päivä kello 8.15 aamulla Hirosiman yllä räjäytettiin ensimmäinen ydinpommi. Tuolloin vasta 2-vuotias pieni tyttö Sadako Sasaki selvisi räjähdyksestä, mutta altistui voimakkaalle säteilylle. Tämän altistumisen takia Sadako menehtyi leukemiaan vasta 12-vuotiaana.

Japanissa kurki symbolisoi terveyttä ja pitkää ikää. Uskotaan myös, että toive toteutuu, jos taittelet 1000 origamikurkea. Aluksi Sadako alkoi taittelemaan kurkia parantuakseen, mutta kun hän näki kuinka paljon lapsia kuolee sodan takia hän päätti, että taittella kurkensa maailman rauhan puolesta. Näin kurkiorigamista syntyi rauhan symboli.

Eeva-Helena on kertonut Sadakon tarinaa sadoissa pitämissään kurki-työpajoissa ja rauhantapahtumissa. Muutkin Pandilaiset taiteilijat lähtivät mukaan rauhankurkiprojektiin, mistä kasvoi kokonainen esitys, Pandin näkemys Sadakon tarinasta. Esitys yhdisti runoa, musiikkia, tanssia ja performanssia. Esitystä on nähty eri puolille Suomea useissa rauhantapahtumissa. Esitys ja Eeva-Helenan kurjet lensivät vuonna 2015 Hirosimaan asti suureen rauhankonfressiin 70-vuotismuistotapahtumaan. Tällöin Helsingin lensivät apuvoimin.

2020 Sadakon kurjet lensivät jo 15. kerran läpi Helsingin keskustan ja laskeutuivat Töölönlahdelle jakamaan kurkia rauhantapahtumaan osallituville. Vuoden 2020 ohilennolle pääsee mukaan linkistä. Kuvaajana JP Väisänen: Vapaalippu ohilennolle 2020!

Rauhankurjissa yhdistyy origamitaide ja rauhantyö, mikä alunperin toi Eeva-Helenan mukaan Pandin toimintaan 2006. Eeva-Helena toimi myös Pandin puheenjohtajana kolme kautta, vuosina 2014-16. Toinen Eeva-Helenan sydäntä lähellä oleva projekti on Kulttuurisilta Kuubaan, mikä sekin sai alkunsa Eeva-Helenan runosta.

Vieläkin Eeva-Helena kiertää mielellään pitämässä kurkityöpajoja ja kertomassa Sadakon tarinaa, mihin milloinkin on kutsuttuna.